Makanan Tradisional Melayu
makanan adalah salah sebuah budaya melayu. makanan tradisional melayu sehingga kini masih kekal di kalangan masyarakat melayu. bahan-bahan seperti daun pandan, serai, jeruk limau daun, kunyit, daun kemangi, dan bunga kantan sering digunakan untuk memasak makanan tradisi ini. dengan bahan-bahan ini boleh kita memasak makanan tradisi melayu yang sangat popular seperti nasi lemak, lontong, ketupat, ayam masak merah dan juga rendang. makanan sebegini sering dihidang pada Hari Raya Aidilfitri. pada generasi seterusnya, makanan tradisi ini mungkin akan kehilangan keasliannya kerana terpengaruh dari orang-orang barat yang sedang memperkenalkan gabungan antara dua makanan yang berbeza. oleh itu remaja-remaja dan kanak-kanak kecil yang bakal mengambil alih tempat kita,harus dididik tentang makanan tradisi melayu supaya ia tidak kehilangan keasliannya
No comments:
Post a Comment